torstai 17. tammikuuta 2013

Sähköpostijohtamisesta parvijohtamiseen

Aikaisemmissa Katin merkitykselliset kokemukset ja Katri's meaningful experiences blogeissani olen tähän asti kirjoittanut lähinnä sosiaalisesta mediasta työ- ja johtamisvälineenä. GOLF Tunnepeli blogissa on keskiössä golfin pelaamisen oppiminen niin, että perinteisestä tekniikka- ja välinelajista jaetaan kokemuksia ja keskustellaan myös tunnepelaamisena.

Tämä Parvijohtaja Poppanen on neljäs blogini. Tämä blogi tulee kuvaamaan kuinka vanha työskentelykulttuuri nenäkkäin pidettävistä kokouksista on muuttumassa ei-synkronoiduksi ajasta ja paikasta riippumattomaksi online-offline- työskentelyksi. Tässä muutoksessa tulee keskeisenä olemaan  yhteisöllisten online-offline-työskentelytaitojen kehittyminen. Tähän liittyen sopii toivoa, että vuorovaikutustaitojen osaaminen on nykyisin kohdallaan offline, sillä online-vuorovaikutustaitojen osaaminen onkin oma ja samalla myös vaativampi taitolaji. Online-parvien johtaminen ei myöskään ole taitona itsestäänselvyys. Se vaatii perinteiseen kokoustamisen työkulttuuriin tottuneilta johtajilta uudenlaisia työskentelytaitoja.

Sanotaan, että johtajat johtavat esimerkillään. Tähän sopii hyvin jatkaa, että johtajat johtavat esimerkillään myös online-työskentelyä sähköpostijohtamisesta kohti parvityöskentelyä. Tarkoitan parvityöskentelyllä sitä, että työyhteisöissä otetaan henkilöstön osaaminen tietoisemmin käyttöön hyödyntäen monipuolisesti online-työskentelyn mahdollisuuksia mm. sosiaalisessa intranetissä . Kun henkilöstö pääsee enemmän käyttämään osaamistaan parvityöskentelyssä mm. työyhteisöjen ongelmatilanteiden ennaltaehkäisyssä, ongelmien ratkomisessa, toiminnan kehittämisessä ja uusien ideoiden tuottamisessa. Se motivoi enemmänkin työskentelemään oman työyhteisön kehittämisen eteen.














Tein äskettäin esityksen parvijohtamisesta ja kirjoitin  lehtiartikkelin tietoasiantuntijoiden lehteen, jossa pohdin tätä samaa teemaa kuin tässä blogissakin. Mainitsin artikkelissa, että pidän sähköpostityöskentelyä hyvin suljettuna online-työskentelyn muotona. Toisaalta  harmittelin sitä, että miksei sosiaalinen media mahdollisuuksineen voinut tulla käyttöömme ennen sähköpostiviestinnän opiskelua, kun siirryimme "paperijohtamisesta" sähköiseen työskentelyyn. Silloin olisimme suoraan opetelleet yhteisöllisen online-työskentelyn työyhteisöissä. Mikälainen olisikaan nykyinen työskentelykulttuurimme, jos olisimme jo  20 vuotta sitten opiskelleet yhteisöllistä online-työskentelyä, johon sosiaalinen media mahdollisuuksineen meitä ohjaa nykyisin?

Tämä blogi tulee siis keskittymään online-työskentelyn ja online-johtamisen käytäntöjen kehittämseen työyhteisöissä. Blogi kertoo myös siitä, kuinka viemme nykyisessä työyhteisössäni parvityöskentelyä eteenpäin xTune parviäly- sovelluksella. Jos joku tämän blogin lukija on kiinnostunut jakamaan kokemuksiaan näitä teemoista, niin olet tervetullut kommentoimaan ja/tai kirjoittamaan blogia kanssani.

2 kommenttia:

  1. Hyvä Katri! Olet jälleen kerran tarttunut kiinnostavaan ja oleelliseen aiheeseen. Jään innolla odottamaan huomioitasi ja oppia omaan työhönikin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kirsi kommentista & tsempistä. Olemme tehneet oman johtotiimin kanssa ns. sähköpostilakon sisäisen viestinnän välineenä. Käytämme xTune-parvea silloin, kun sisäistä online-keskustelusta/työskentelystä kyse. Tämä teema onkin varmaan seuraavan blogin sisältönä, :)

    VastaaPoista